• امروز : شنبه - ۲۲ دی - ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 11 January - 2025
کل اخبار 7485اخبار امروز : 2
0
رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در گفت‌و‌گو با «جهان‌صنعت» تاکید کرد:

اهمیت انرژی‌ تجدیدپذیر در بخش معدن

  • کد خبر : 44503
  • ۲۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۴۶
اهمیت انرژی‌ تجدیدپذیر در بخش معدن
طبق گزارش وزیر نیرو سال گذشته صنایع کشور از ناترازی انرژی، متحمل ۱۷۵هزار میلیارد تومان خسارت شدند.

«جهان‌صنعت»- طبق گزارش وزیر نیرو سال گذشته صنایع کشور از ناترازی انرژی، متحمل ۱۷۵هزار میلیارد تومان خسارت شدند. در این خصوص، فعالان معدنی باور دارند با اینکه آنها در بحران‌های مختلف (از جمله همه‌گیری ویروس کووید۱۹ با کمک به کادر درمان و تسهیل کمبودهای بهداشتی) نشان داده‌اند که در کنار دولت هستند اما برعکس این ماجرا کمتر اتفاق افتاده است! متاسفانه در زمانی که آسیب کمبود انرژی به بخش صنعت و معدن وارد شده است‌، مسوولان آنها را تنها گذاشته و در این شرایط سخت شاهد کم‌لطفی‌هایی نیز بوده‌اند. جالب اینکه با اینکه مسوولان در شرایط بحرانی کرونا مطرح می‌کردند که موجرین بر مستاجرین فشار وارد نکرده و با آنها مدارا کنند اما حالا فعالان معدنی با اعمال سیاست‌های فشار بر بخش معدن از جمله حذف تقسیط حقوق دولتی، افزایش هزینه‌های جانبی روبه‌رو شده و چنین منشی را از سوی دولت کمتر ملاحظه می‌کنند! بنابراین در حل بحران انرژی که گریبان‌گیر بخش معدن شده، باور بر این است که مهم‌ترین کمک دولت این است که سیاست‌های سختگیرانه را حذف کند. این مهم نیز با همفکری تشکل‌ها و صنایع در قالب بهره از انرژی‌های پاک محقق خواهد شد.
متاسفانه مسوولان در دولت‌های گذشته به ناترازی انرژی توجهی نکرده‌اند و این مساله باعث شده که در حال حاضر نیروگاه‌ها فرسوده شده و نتوانند براساس ظرفیت کامل خود کار کنند و حالا با این بحران جدی مواجه شده‌ایم؛ موضوعی که البته رییس‌جمهور در نشست با مدیران صنعت فولاد کشور به آن توجهی نکرده و اظهار کرده که به‌دنبال یافتن مقصر نیست و صرفا می‌خواهد مشکل را حل کند. مسعود پزشکیان با اشاره به آسیب‌های ناشی از قطع برق و گاز بر صنایع تولیدی گفته است باید هرچه سریع‌‌تر تدابیری اتخاذ کنیم تا بتوانیم با عبور از این بحران، به وضعیت قابل اتکا دست یابیم. در سخنان رییس‌جمهور اهمیت بهره‌گیری از انرژی‌های تجدیدپذیر دیده می‌شود و تاکید شده نگاه اصلی باید به‌سمت تحقق کامل استفاده از انرژی‌های پاک معطوف شود. او همچنین خبر داد که دولت برنامه‌ریزی کرده است در سال آینده از محل انرژی‌های تجدیدپذیر ۳۰‌هزار مگاوات برق تولید کند و انتظار می‌رود مدیران صنعت فولاد در سرمایه‌‌گذاری در این مسیر پیشگام باشند. البته هرچند امروز باید بر انرژی خورشیدی و سرمایه‌گذاری در این عرصه تاکید کرد اما معدنی‌ها باور دارند که دولت حتما باید تسهیلات لازم را در اختیار آنها قرار دهد.
عبرت از گذشته
در این خصوص سید‌عبدالوهاب سهل‌آبادی، رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با بیان اینکه تنها امید ما این است که صدای فعالان صنعت و معدن توسط اصحاب رسانه به گوش مسوولان رسانده شود به «جهان‌صنعت» گفت: امروز بحث ناترازی انرژی در کل کشور به یک بحران تبدیل شده است. ناترازی برای همه بخش‌های کشور از جمله خانوار، صنعت و معدن آزاردهنده شده است و مساله این است که همه به یک اندازه دغدغه‌مند بحران انرژی هستند.
رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در پاسخ به این سوال که چه باید کرد، تصریح کرد: درخصوص اینکه چطور باید این بحران را حل کرد باید به گذشته نگاه کنیم. در دوره همه‌گیری ویروس کرونا کشور دچار بحران شد اما آنجا همه دست به دست هم دادیم و برای حل مشکل متحد شدیم.
او تاکید کرد: یکی از بخش‌هایی که در دوره همه‌گیری کووید‌۱۹ به حل مشکلات کشور کمک کرد بخش صنعت و معدن بود. این حوزه به کمک کادر درمان آمد و اکثر کارخانه‌ها تلاش کردند تا کمبودهای بهداشتی ماسک، سرم و‌… را جبران کنند. در کنار زحمت‌های بی‌کران کادر پزشکی و پرستاران شاهد بودیم که با کمک دولت و خیرین این بحران حل شد.
رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران ادامه داد: با اینکه معدنی‌ها در دوران بحران کنار دولت بودند اما امروز آسیب انرژی به بخش صنعت و معدن وارد شده است. در این زمینه گله‌مند هستیم که چرا در این شرایط سخت کم‌لطفی‌هایی از سوی مسوولان دیده می‌شود.
سهل‌آبادی به‌طور مثال گفت: اخیرا فشار می‌آوردند که حقوق دولتی معادن باید به‌صورت نقدی پرداخت شود و دیگر قسطی نخواهد بود. در ادامه اگر حقوق دولتی معدنی معوق شود فورا بهره‌بردار را به اداره دارایی معرفی کرده و آنها هم همه حساب‌ها را بسته و توقیف اموال می‌کنند! این در حالی است که مسوولان در شرایط بحرانی کرونا مطرح می‌کردند که موجرین از مستاجرین اجاره نگیرند و با آنها راه بیایند!
رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با اشاره به فشارهای مضاعف به کارفرما گفت: با همه مشکلات کمبود انرژی و تعطیلی کارخانه‌ها اما شاهدیم که تامین اجتماعی به کارفرمایی که سه روز در هفته با تعطیلی روبه‌رو است فشار می‌آورد که حقوق کارگر را پرداخت کند! از طرف دیگر به تولیدکننده فولاد مطرح می‌کنند که باید ۵۰‌درصد مصرف گاز و برق را کاهش دهد. اینها همه عدم همراهی را برای رفع بحران انرژی نشان می‌دهد.
سهل‌آبادی در پاسخ به این سوال که چه کمکی را از دولت خواستار هستید، تصریح کرد: ما کمک نمی‌خواهیم بلکه انتظار داریم که سخت‌گیری‌ها حذف شوند. به‌طور مثال تا چند ماه قبل می‌توانستیم حقوق دولتی را به‌صورت قسطی پرداخت کنیم اما حالا شرایط عوض و شرط تقسیط برداشته شده است! او ادامه داد: از طرف دیگر مصوبه اردیبهشت در ارتباط با ترانزیت برق را امروز اجرایی می‌کنند. برق را از طرفی قطع کرده‌اند اما ترانزیت آن را می‌خواهند دریافت کنند! مورد دیگر اینکه مطرح می‌کنند برق صنایع خارج از شهرک‌های صنعتی را نباید قطع کرد ولی اعلام می‌کنند که چه روزی را انتخاب می‌کنید؟!
او با بیان اینکه ما باید با همکاری تشکل‌ها‌، صنایع و دولت از این بحران سخت خارج شویم به راهکارها اشاره و تصریح کرد: متاسفانه مسوولان در گذشته به ناترازی انرژی توجه نکرده‌اند. در حال حاضر چندین سال است که نیروگاه‌ها فرسوده شده و براساس ظرفیت کامل خود کار نمی‌کنند.
سهل‌آبادی ادامه داد: امروز بخش معدن ما با مشکلاتی از جمله تحریم، افزایش نرخ ارز و‌… هم روبه‌رو ست بنابراین باید به بخش‌خصوصی کمک کنند که انرژی را خودش تامین کند. امروز می‌توان بر انرژی خورشیدی تاکید کرد اما دولت حتما باید تسهیلات در اختیار صنایع و معادن قرار دهد.
رییس خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با گله از اینکه ماه‌هاست که بانک‌ها سرمایه در گردش به صنایع نمی‌دهند، خاطرنشان کرد: اگر کارخانه‌ای بخواهد در زمین خود از نیروگاه‌های خورشیدی استفاده کند نیاز به تسهیلات دارد. البته لازم به ذکر است که صنعتکار حاضر است تسهیلات را با نرخ گران هم تهیه کند اما باز این مهم را هم در اختیارش قرار نمی‌دهند.
او تاکید کرد: باید در این زمینه از تشکل‌ها‌، خانه صنعت و معدن، اتاق بازرگانی و کارگران همفکری بگیریم. صنایع و بخش‌خصوصی باید خود وارد گود شوند و به جهت تامین نیاز خود به همراهی دولت نیاز دارند.
در جلسه رییس‌جمهور با مدیران شرکت‌های فولادی چه گذشت؟
رییس‌جمهور در نشست با مدیران صنعت فولاد کشور با تاکید بر اهتمام دولت برای عملیاتی ساختن تعهدات خود به مردم اظهار کرد: اگرچه پیگیری بسیاری از امور از چارچوب مسوولیت‌های مستقیم من فراتر می‌رود، اما به دلیل وعده‌هایی که به مردم داده‌ایم، شخصا این مسائل را به‌صورت روزانه رصد و پیگیری می‌کنم. رییس دولت چهاردهم مسعود پزشکیان، حرکت به‌سمت انرژی‌های پاک و اصلاح سیاست‌های توسعه را ضروری دانست و در ادامه با اشاره به آسیب‌های ناشی از قطع برق و گاز بر صنایع تولیدی گفت: یکی از چالش‌های اساسی پیش‌روی ما، تامین پایدار سوخت برای صنایع است. باید هرچه سریع‌تر تدابیری اتخاذ کنیم تا بتوانیم با عبور از این بحران، به وضعیت قابل اتکا و مطمئن دست یابیم.
رییس‌جمهور با تصریح این موضوع که امروز راهی جز حرکت به‌سوی بهره‌گیری از انرژی‌های تجدیدپذیر نداریم، افزود: گام نخست، اصلاح الگو و میزان مصرف انرژی در کشور است اما نگاه اصلی باید به‌سمت تحقق کامل استفاده از انرژی‌های پاک معطوف شود. در همین راستا، دولت برنامه‌ریزی کرده است تا در سال آینده از محل انرژی‌های تجدیدپذیر ۳۰‌هزار مگاوات برق تولید کند و انتظار می‌رود مدیران صنعت فولاد نیز در سرمایه‌‌گذاری در این مسیر پیشگام باشند.
پزشکیان با انتقاد از سیاست‌‌گذاری‌های نادرست گذشته در حوزه صنایع انرژی‌بر اظهار کرد: طبق گزارش وزیر نیرو، صنایع کشور در سال گذشته از ناترازی انرژی، متحمل ۱۷۵‌هزارمیلیارد تومان خسارت شده‌اند. این در حالی است که با تخصیص یک‌چهارم این هزینه به توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر، می‌توانستیم از وقوع چنین خساراتی جلوگیری کنیم. افزون‌بر این، صدور مجوزهای غیرکارشناسی و بدون پشتوانه، مشکلات فراوانی را به‌وجود آورده و منابع ارزشمند کشور را هدر داده است.
رییس‌جمهور با بیان اینکه به‌دنبال یافتن مقصر نیستیم، بر عزم دولت چهاردهم بر اجرای تعهدات و تحقق اهداف تاکید کرد و گفت: ادارات دولتی مکلف خواهند بود برق مصرفی خود را از طریق نصب و بهره‌گیری از پنل‌های خورشیدی تامین کنند. این رویکرد بخشی از تلاش دولت برای اصلاح مصرف انرژی و ترویج استفاده از انرژی‌های پاک است.
پزشکیان در ادامه با اشاره به بحران کم‌آبی کشور عنوان کرد: مشکل کم‌آبی نه‌تنها یکی از چالش‌های جدی، بلکه مهم‌ترین معضل ملی است. احداث بسیاری از صنایع در مناطق خشک کشور، بدون توجه به منابع آبی لازم، فشار مضاعفی بر شبکه آبرسانی و منابع آب کشور وارد کرده است. هرگونه توسعه صنعتی باید با در نظر گرفتن منابع آبی و الزامات محیط‌زیستی برنامه‌ریزی شده تا از تشدید بحران جلوگیری شود.
رییس‌جمهور بر اهمیت مشارکت شرکت‌های صنعتی در حل معضلات ملی تاکید کرد و گفت: صنعت فولاد و دیگر صنایع بزرگ باید در انتهای این مسیر به مردم اثبات کنند که توانسته‌اند ضمن مشارکت با دولت و مدیریت و سرمایه‌‌گذاری‌های اصولی، بحران ناترازی انرژی را برطرف کنند؛ این همان هدفی است که ما به‌دنبالش هستیم.
گفتنی است در این نشست، مدیران صنعت فولاد ضمن قدردانی از پیگیری‌های مستمر رییس‌جمهور برای تسهیل فعالیت‌های تولیدی، مشکلاتی نظیر دشواری تامین مالی پروژه‌ها، تحریم‌ها، نرخ بهره مالکانه دولت از معادن و کاستی‌های سیاست‌‌گذاری را مطرح کردند. همچنین پیشنهاداتی مانند استفاده از ظرفیت ماده۴۲ قانون ترخیص و گمرکات، تدوین قوانین پایدار در حوزه فروش و تجارت و افزایش انعطاف‌پذیری صندوق توسعه ملی برای حمایت از صنایع ارائه شد. در این نشست علاوه‌بر حاجی میرزایی، رییس دفتر رییس‌جمهور، پاک‌نژاد وزیر نفت، علی‌آبادی، وزیر نیرو و افشین، معاون علمی و فناوری رییس‌جمهور نیز حضور داشتند و بر ضرورت همکاری متقابل میان دولت و بخش صنعت برای حل بحران‌ها و حرکت ‌سوی توسعه پایدار تاکید کردند.
فولاد در مسیر توسعه پایدار انرژی حرکت می‌کند
رسول خلیفه‌سلطانی، دبیر انجمن فولاد با اشاره به مشکلات ناشی از ناترازی‌ها در بخش انرژی گفته است: فولادی‌ها با وجود تمام موانع، همچنان در مسیر تولید باقی مانده‌اند و نشان داده‌اند که می‌توان با تلاش جمعی به پیشرفت دست یافت.
سلطانی با تاکید بر مصرف بهینه منابع در صنعت فولاد اظهار کرد: تنها ۱۸/‏‏۰‌درصد از آب کشور در این صنعت استفاده می‌شود. علاوه‌بر این، صنایع معدنی در حال برنامه‌ریزی برای تامین حدود یک‌میلیارد مترمکعب آب در کویر مرکزی ایران هستند.
وی در ادامه از مذاکراتی برای اختصاص میادین گازی کوچک به صنعت فولاد خبر داد و افزود: این صنعت تنها ۵‌درصد از گاز کشور را مصرف می‌کند. با سرمایه‌‌گذاری در میادین گازی، می‌توان دو برابر گاز مصرفی را به شبکه بازگرداند.
دبیر انجمن فولاد بر ضرورت ورود بخش‌خصوصی به حوزه برق اشاره کرد و گفت: در صورت حضور بخش‌خصوصی، روند تامین انرژی بهبود چشمگیری خواهد داشت.

لینک کوتاه : https://www.iranhim.ir/?p=44503
  • نویسنده : مجید اعزازی
  • منبع : روزنامه جهان صنعت
  • 19 بازدید
  • بدون دیدگاه

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.