جهانبخش شکری، رئیس خانه صنعت ، معدن و تجارت کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مرصاد اظهار داشت: سیاست گذاری های حوزه صادرات به صورت کشوری است و مسائل و مشکلات این حوزه نیز به صورت کشوری و در سطح کلان قابل حل خواهد بود.
وی افزود: از جمله کالاهایی که هم اکنون با ظرفیت بالا در کشور تولید می شود، میتوان به سیمان، کاشی، سرامیک و فولاد اشاره کرد که تولیدات آن بیش از نیاز داخلی است. لذا باید برای دستیابی ارزش افزوده این کالاها مازاد بر تولید آنها صادر شود و این امر نیز مستلزم هموار شدن مسیر صادرات است.
اعمال محدودیت های صادراتی به صادرکنندگان لطمه زد
این مسئول یادآور شد: در سیاست گذاری های کلی در چندین مقطع با عنوان تنظیم بازار محدودیت هایی برای صادرات اعمال شد که همه اینها به صادرکنندگان ضربه و لطمه زد.
رئیس خانه صنعت ، معدن و تجارت کرمانشاه افزود: در زمان اعمال محدودیت های فوق رقبایی وجود دارند که سریعاً به بازارهای صادراتی را تصاحب می کنند.
سیاست تعهد ارزی مانع از رسیدن صادرکنندگان به اهدافشان می شود
وی تعهد ارزی را از دیگر مسائل و مشکلات صادرکنندگان دانست و گفت: صادر کننده ای که تولید کننده نیز باشد برای این که بتواند حقوق و دستمزد نیروهایش را پرداخت کند یا اجرای طرحهای توسعه داشته باشد و همچنین پرداخت اقساط تسهیلاتش دست به صادرات می زند، لذا اعمال سیاست تعهد ارزی مانع از رسیدن او به اهدافشان خواهد شد.
شکری تصریح کرد: ما در حال حاضر با کشورهایی چون عراق و افغانستان مبادله ارزی نداریم و هیچ بانکی برای برگرداندن ارز به کشور وجود ندارد. به صورت چمدانی نیز نمیتوان ارزی را به کشور وارد کرد.
رئیس خانه صنعت ، معدن و تجارت کرمانشاه گفت: کشورهایی چون عراق در خرید کالاهای صادراتی ارزی به ما نمی پردازند که بخواهیم آن را به کشور وارد کنیم.
تعهد ارزی ترمزی برای صادرات کشور است/افت میزان صادرات کشور طی امسال نسبت به سال گذشته
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه قیمت کالای ما در داخل تعیین میشود در زمان صادرات به عراق نیز آنها کالاها را با ریال و تومان خریداری می کنند و ارزی به ما نمی پردازند، لذا ایجاد تعهد ارزی خود ترمزی برای صادرات به این گونه کشورها است.
شکری از کاهش صادرات طی امسال نسبت به سال گذشته خبر داد و گفت: صادرات تولید کنندگان طی امسال نسبت به سال گذشته خیلی افت کرده است و این موضوع باعث میشود که کشورهایی چون ترکیه بازارهای صادراتی ما از جمله عراق را تصاحب کنند.
رئیس خانه صنعت ، معدن و تجارت کرمانشاه تاکید کرد: سیاست گذاران باید تلاش کنند که به هر نحوی ما بتوانیم از مسیرهای قانونی صادرات مان را انجام دهیم تا بازارهایی که به سختی به دست آورده ایم به تصاحب کشورهایی چون ترکیه در نیاید.
وی خاطرنشان کرد: در سیاستگذاریها باید به نحوی عمل شود که برای صادرکننده محدودیت هایی از جمله تعهد ارزی ایجاد نشود که باعث توقف صادرات نشود.
این مسئول گفت: زمانی که هزینه کالای صادر شده به ریال پرداخت می شود، اگر تعهد ارزی باشد، صادر کننده باید آن را تبدیل به ارز کند و این باعث مشکلاتی برای او می شود.
رئیس خانه صنعت و معدن کرمانشاه تاکید و خاطرنشان کرد: این موضوع از مشکلات عدیده صادرکنندگان است و تا مادامی که وجود داشته باشد، صادرات رو به کاهش خواهد رفت.
مشکلات بازارچه های مرزی از مهمترین مسائلی است که صادرکنندگان با آن مواجهند
شکری مشکلاتی که برای بازارچه های مرزی ایجاد می شود را از دیگر مشکلات این حوزه برشمرد و گفت: ما ۳۷۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق و چندین بازارچه مرزی داریم اما هر روز یکی از این بازارچه ها دچار مشکلاتی می شود.
وی خطاب به دولتمردان گفت: تقاضای ما از دولتمردان و مدیران ارشد این است که تلاش کنند همواره گمرکات ما فعال بماند و کالاهای صادراتی ما با سرعت بیشتری به آن سوی مرز منتقل شود.
رئیس خانه صنعت ، معدن و تجارت کرمانشاه تصریح کرد: اگر کالاهای ما برای ترخیص مدت های طولانی در صف بماند عوارض دیگری را به دنبال خواهد داشت و در مواردی نیز که کالا فسادپذیر است، باعث فساد کالا و از بین رفتن سرمایه صادرکننده میشود.
صادرکنندگان در گذشته جایزه صادراتی می گرفتند
وی با بیان اینکه در گذشته جایزه صادراتی به صادرکنندگان اهدا می شد گفت: در حال حاضر نه تنها این جایزه صادرات وجود ندارد بلکه صادرکنندگان با محدودیتهایی نیز مواجه میشوند.
این مسئول عضویت در سازمان تجارت جهانی را یک ضرورت برای حوزه تجارت کشور برشمرد و افزود: ما در دنیا و ارزان فروشی معروف هستیم.
عوارض سنگین به کالاهای صادراتی می بندند
رئیس خانه صنعت ، معدن و تجارت کرمانشاه تصریح کرد: هم اکنون ما فولاد را به پایین ترین قیمت و قیمت آهن قراضه در بازار جهانی به فروش می رسانیم چرا که تولید کنندگان اصلی فولاد در کشور ما دولتی هستند و برای تنظیم بازار داخل کالا را با قیمت ارزان به فروش می رساند، اما به دلیل اینکه ما عضو سازمان تجارت جهانی نیستیم کشوری چون عراق عوارض سنگینی برای کالاهای صادراتی ما و در راستای حمایت از کالاهای داخلی خود و همچنین صادرکنندگان چون ترکیه گذاشته اند.
شکری چند نرخی بودن ارز را نیز از دیگر مشکلات صادر کنندگان برشمرد و گفت: اگر در سیاستگذاریها یک قیمت ثابت برای ارز تعیین شود و قیمت داخلی ما با قیمت جهانی برابری کند، یک بازار مناسب هم برای تولید کننده، هم صادر کننده و هم وارد کننده خواهد بود اما تا زمانی که ارز چند نرخی بوده و قیمت های ما با قیمتهای بازارهای جهانی منطبق نباشد مشکلات موجود ادامه دارد.
با این وجود به نظر میرسد تا زمانی که این محدودیت و قوانین مزاحم سد راه صادرکنندگان است، روز به روز شاهد افت سهم ایران در بازارهای صادراتی و جولان رقبا باشیم.