آرمان خالقی عضو هیئت مدیره و قائم مقام دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت در گفتوگو با خبرنگار حوزه صنعت، تجارت و کشاورزی، اظهار کرد: بانک مرکزی نهاد پاسخ دهنده به بنگاههای اقتصادی نیست و این بانکها هستند که موظفند در جهت تسهیلاتدهی به تولیدکنندگان اقدامات لازم را انجام دهند. بانک مرکزی یک سازمان تنظیمکننده امور مالی کشور است.
وی افزود: بانکها دلیل کمرنگ شدن تسهیلاتدهی به بنگاههای صنعتی را در کمبود منابع پولی و مالی مطرح میکنند. بنابراین باید اذعان کرد که قدرت وامدهی بانکها به درخواست کنندگان پایین آمده است.
خالقی تأکید کرد: بخشی از این ادعای بانکها درست است زیرا به دلیل بدهی کلان دولت به بانکها و همچنین عدم بازپرداخت تسهیلات گذشته شرکتها و واحدها به مؤسسات مالی، شرایط اقتصادی و منابع مالی بانکها در شرایط مساعدی نیست.
قائم مقام دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت تأکید کرد: به دلیل شرایط تورمی پیش آمده در ماههای گذشت و سقوط ارزش ریال در برابر ارزها، تأمین مایحتاج و مواد اولیه واحدهای کوچک صنعتی با افزایش قیمت چندبرابری روبهرو شده است. درنتیجه نیاز این بنگاهها به پول و نقدینگی افزایش یافته است.
وی اضافه کرد: مجموع این شرایط موجب شده است تا واحدهای صنعتی برای تأمین سرمایه در گردش خود به تسهیلات بانکی محتاج شوند. اما از آنجایی که سرمایه بانکها چند برابر نشده است، بنابراین مؤسسات مالی و بانکها نمیتوانند پاسخگوی نیاز و تقاضای بنگاههای اقتصادی باشند.
خالقی مطرح کرد: یکی دیگر از دلایلی که واحدهای صنعتی نمیتوانند تسهیلات جدید دریافت کنند، این است که این واحدها هنوز بدهیهای معوقه یا چکهای برگشتی دارند و بر اساس قوانین بانکی برای دریافت وامهای جدید با پاسخ منفی روبهرو میشوند.
قائم مقام دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت با تأکید بر این موضوع که واحدهای صنعتی کوچک، شرایط احراز وام را ندارند، گفت: واحدهای صنعتی کوچک برای اینکه بتوانند هزینههای جاری خود را تأمین کنند باید پول داشته باشند و در واقع پول، نقش خون در رگهای بنگاههای اقتصادی را بازی میکند، در نتیجه با کاهش یا فقدان سرمایه در گردش لازم، این واحدها محکوم به شکست هستند.
وی ابراز کرد: ممکن است در شرایط اضطرار، این واحدها هر تسهیلاتی را بگیرند اما باید توجه داشت که دریافت به موقع پول نیز از اهمیت برخوردار است زیرا در صورتی که بنگاههای صنعتی شرایط مناسبی برای دریافت وام نداشته باشند، تسهیلات بیشتر به معنای عدم بازپرداخت و افزایش جرایم خواهد بود.
خالقی تصریح کرد: بنابراین واحدها باید تسهیلات را با نرخ سود متعارف و در زمان درست دریافت کنند تا شرایط مناسبی برای رقابت در فضای بازار را داشته باشند و بتوانند به حیات خود ادامه دهند.
قائم مقام دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت در پاسخ به این پرسش که آیا با کوتاهی بانکها در اعطای تسهیلات به واحدهای صنعتی کوچک، امکان تعطیلی این واحدها در سال آینده بیشتر میشود، گفت: در صورتی که شرایط کنونی ادامه پیدا کند و تغییری در شرایط تسهیلاتدهی بانکها به وجود نیاید، واحدهای بیشتری تعطیل خواهند شد.
وی یادآوری کرد: شب عید، زمان رونق واحدهای صنعتی کشور است و در صورتی که نتوانیم توان خرید مردم را تقویت کنیم، واحدهای صنعتی بیشتری با مشکل روبهرو شده و از چرخه رقابت خارج خواهند شد.
خالقی افزود: یکی از موارد دیگر، این است که برخی واحدهای تولیدی عادت کردهاند که وام بگیرند و پس ندهند و از این راه برخی از سوءاستفاده گران توانسته اند به سودهای کلانی دست پیدا کنند. بهرحال واحدهای تولیدی نمیتوانند به دلیل شرایط بد اقتصادی از بازپرداخت وامهای دریافتی خود، سر باز زنند.