کارشناسان معتقدند که با اجرایی شدن بسته جدید ارزی دولت قیمت انواع ارز در بازار آزاد همچنان نزولی خواهد بود.
به گزارش ایسنا، اجرای بسته جدید ارزی دولت آغاز شده است. طبق مهمترین مفاد این بسته، بازار آزاد ارز به رسمیت شناخته شده و تمام صادرکنندگان غیرنفتی ارز خود را در این بازار (ثانویه) عرضه خواهند کرد.
به گفته کارشناسان عرضه شدن ارز صادرات غیرنفتی در بازار آزاد باعث افزایش شدید عرضه در این حوزه و در نتیجه کاهش قیمت ارز در بازار خواهد شد.
در این رابطه رییس سابق اتاق بازرگانی ایران هم بسته جدید ارزی دولت را کارآمد دانسته و گفته است: اگر روال عادی و طبیعی در کشور وجود داشته باشد، در روزهای آینده افزایش عرضه و کاهش تقاضای ارز را خواهیم داشت و باید منتظر ادامه سیر نزولی قیمتها باشیم. محسن جلالپور خاطرنشان کرده که “مهمترین نتیجه ارائه بسته جدید ارزی این است که کشور در یک شرایط منطقی و علمی در بحث ارز قرار گرفته و پایه سیاستگذاریها درست است. آنچه در بانک مرکزی و دولت تصویب شده، همان مسیری بود که باید از ابتدا طی میشد، چراکه تصمیمات ابتدایی سال، تصمیمات نادرست و غیرعلمی بود. اما تصمیمات جدید که توسط رییس بانک مرکزی اعلام شد، به جهت ایجاد بازار ثانویه، تعمیق آن و امکان قیمتگذاری در عرضه و تقاضا و حذف قیمت دستوری، شرایط مناسب و کارآمدی را فراهم میکند”.
به گفته وی “اگر روال عادی و طبیعی در کشور وجود داشته باشد، شرایط مطمئن در فضای کشور به وجود میآید و دو اتفاق را رقم میزند؛ هم عرضه ارز زیادتر می شود، چرا که در این مدت بعضی از ارزهای خریداری شده که به عنوان پس انداز یا به جهت حفظ ارزش پول، جمعآوری شده بودند، به بازار عرضه میشوند و همچنین باب صادرات و جریانهای صادراتی کشور بازتر میشود و افزایش عرضه ارز خواهیم داشت. همچنین در مقابل کاهش تقاضا ایجاد می شود، چرا که عدهای که به بازار هجوم آورده و نگران افزایش قیمتها بودند، از بازار خارج میشوند و تقاضای مصنوعی و کاذب کم خواهد شد؛ بنابراین با اضافه شدن ارز و همچنین کاهش تقاضا، حتما سیر نزولی قیمت خواهیم داشت”.
در این شرایط شهروندان مراقبت کنند که فریب دلالان و واسطهگران بازار را نخورده و اقدام به سوداگری در بازار ارز نکنند که مطمئنا با روند نزولی قیمتها متضرر خواهند شد.
طلا و سکه هم ارزان میشود
اما روند نزولی قیمتها در بازار ارز به بازار طلا و سکه نیز سرایت کرده و افت قیمتها در این بازار را هم به دنبال داشته است.
در بازار امروز قیمتها همچون روزهای گذشته روند کاهشی خود را طی کرد و هر گرم طلای ۱۸ عیار با ۷۰۰۰ تومان کاهش قیمت، حدود ۲۷۰ هزار تومان معامله شد. قیمت سکه تمام طرح جدید ۱۲۰ هزار تومان هم کاهش یافت و سه میلیون و ۳۶۱ هزار تومان فروخته شد.
طبق اعلام اتحادیه طلا و جواهر تا ساعت ۱۳ امروز، سکه تمام طرح قدیم سه میلیون و ۵۱ هزار تومان، نیم سکه یک میلیون و ۳۱۱ هزار تومان و ربع سکه ۸۳۶ هزار تومان قیمت داشت.
همچنین هر قطعه سکه گرمی ۴۸۱ هزار تومان به فروش رسیده است و هر مثقال طلای ۱۷ عیار نیز که به صورت آب شده خرید و فروش میشود، یک میلیون و ۱۷۲ هزار و ۵۰۰ تومان عرضه شده است.
به گفته کارشناسان با توجه به روند نزولی قیمتها در بازار ارز قیمتها در بازار سکه و طلا نیز همچنان نزولی خواهد بود.
صرافیها بازگشتند
اما در خبر دیگری باز هم مرتبط با بازار ارز از کانون صرافان خبر رسیده که طی جلساتی که صرافیها با بانک مرکزی داشتهاند، قرار شده آیین نامه مربوط به اجرای ضوابط دستورالعمل فعالیت صرافیها در قالب بسته جدید ارزی امروز نهایی و به زودی اجرایی شود.
قرار بود تا طبق سیاستهای بسته جدید ارزی صرافیها بار دیگر فعالیت عادی خود را از آغاز کنند و معاملات اسکناس ارز را که از مدتها پیش برای آنها ممنوع شده بود، از سر بگیرند. با توجه به اینکه امروز (سهشنبه) اولین روز اجرای بسته ارزی است و انتظار میرفت که صرافیها طبق دستورالعمل کار خود را آغاز کنند، اما مشاهدات میدانی امروز صبح نشان داد که آنها فعلا منتظر رسیدن دستورالعمل و آییننامه بوده و تا ابلاغ آن منتظر خواهند ماند.
اما آخرین خبرهایی که از کانون صرافان اعلام شد از این حکایت دارد که آنها در جلساتی که امروز با بانک مرکزی داشتهاند، منتظر صدور آییننامه مربوطه بوده و احتمالا بهزودی نهایی میشود و صرافان میتوانند طبق بسته ارزی فعالیت خود را شروع کنند و البته بعید نیست تا پنجشنبه هفته جاری نیز آییننامه نهایی و برای ابلاغ اجرایی شود. همچنین عنوان شد که نرخگذاری صرافها نیز با توجه به بازار ثانویه انجام میشود که هنوز این نرخ مشخص نشده و بر اساس عرضه و تقاضا تعیین خواهد بود.
دلار جدید، ۸۹۵۰ تومان
اما امروز با اجرایی شدن بسته جدید ارزی دولت، معاملات در بازار ثانویه با نرخ ۸۹۵۰ تومان برای دلار انجام شد.
در بسته جدید ارزی که دولت از امروز به مرحله اجرا درآورد، قرار بر این شد تا تمامی ارز ناشی از صادرات غیرنفتی از جمله پتروشیمیها و گروه فلزات به بازار ثانویه آمده و در سامانه نیما عرضه شود. از این رو واردکنندگان نیز در این بازار ارز مورد نیاز خود را تامین کنند. در حالی نرخ مورد نظر برای بازار ثانویه از ابهامات آن به شمار میرفت که بانک مرکزی اعلام کرده بود این نرخ بهطور توافقی و بر اساس عرضه و تقاضا انجام میشود.
تازهترین گزارش بانک مرکزی از اولین روز اجرایی شدن بسته ارزی از این حکایت دارد که در سامانه نیما ۲۳ مورد عرضه ثبت و هشت مورد معامله قطعی شده است. جمع مبالغ عرضه شده تاکنون ۶.۵ میلیون یورو، ۳۷ میلیون درهم امارات و معادل ۳۳۰ هزار دلار آمریکاست. از این میان مبالغ عرضه شده حدود ۳۰ میلیون درهم امارات با قیمت ۲۲۰۰ تومان معامله شده است همچنین یک میلیون یورو با قیمت ۹۳۳۰ تومان و ۱۰۰ هزار دلار آمریکا با نرخ ۸۹۵۰ تومان معامله شد.
سوداگری فروشندگان لوازم خانگی
بازار لوازم خانگی طی هفتههای گذشته تغییری نکرده و همچنان مغازهها و فروشندههایی در این بازار به چشم میخورند که ویترینهایشان خالی نیست اما “موجودی نداریم” و “فعلا نمیفروشیم” پلاکاردها و جملههایی است که بیشتر به چشم و گوش مردم میخورد و در این میان کاسبان و کارگران بازار هر دو بیکارتر از گذشته شدهاند.
در این بازار شاید کرکره مغازهای پایین نباشد و کمتر رنگ و بوی تعطیلی در این آن دیده شود، اما بسیاری از فروشندگان دیگر کالا نمیفروشند و پشت ویترینها برچسب “نداریم” و “موجود نیست” نصب شده است. برای اینکه پای حرف فروشندگان بنشیم؛ همه این بازار را بالا و پایین کردیم. یکی از مغازهدارانی که تقریبا از همه برندهای خارجی و داخلی لوازم خانگی و آشپزخانه را داشت، این گونه سر صحبت را باز کرد که ” اینجا و در این بازار هیچ برندی در امان نیست و همه درگیر مسائل و مشکلات ارزی و تحریمهای جدید شدهاند. البته من با این لوازم خانگی و آشپزخانه مشکلی ندارم و برخی برندهای آلمانی هم با مشکل واردات مواجه شدهاند که البته میگویند به زودی واردات ممنوع میشود و نمیدانم باید چه کار کنم؟ ”
البته این پیرمرد فروشنده پس از اینکه فهمید مباحث خبری و خبرنگاری در کار است، کمی احتیاط در حرفهایش نمودار شد و وقتی از او پرسیدم چرا لوازم خانگی با افزایش قیمت مواجه شده در حالی که حداقل در حوزه لوازم آشپزخانه و لوازم خانگی کوچک کمبودی وجود ندارد، گفت: ” ما فروشندهها تقصیری نداریم اما وقتی دلار هر روز بالا و پایین میشود و در چند ماه از حدود ۴۰۰۰ تومان به بالای ۱۰ هزار تومان میرسد، هیچ کس از آیندهاش مطمئن نیست و حتی اگر اطمینانی هم وجود داشته باشد، گرانی و افزایش قیمت در این نوسانات طبیعی است”.
آخرین خبرها از بازار مرغ
اما خبرهای مربوط به بازارها و قیمت اجناس و کالاها تمامی ندارد. در حالیکه قیمت گوشت مرغ در بازار افزایش یافته و به حدود ۱۱۰۰۰ تومان رسیده است، معاون وزیر کشاورزی معتقد است که گرچه برخی از فروشندگان، گرانفروشی میکنند اما قیمت گوشت مرغ در بازار گران نیست و مرغداران از قیمت مصوب ۸۲۰۰ تومانی ناراضی هستند و در حال رایزنی با ستاد تنظیم بازار برای تغییر نرخ مصوب هستند.
طی هفتههای گذشته قیمت گوشت مرغ روند افزایشی در بازار پیدا کرد و طی روزهای گذشته به کیلویی بیش از ۱۱۰۰۰ تومان هم رسید که البته مرغداران عامل آن را بالا بودن قیمت نهادههای تولید و خوراک مرغ عنوان میکردند. این در حالی است که رضایی – معاون وزیر جهاد کشاورزی – در امور دام معتقد است که هیچ مشکلی در زمینه تامین، قیمت و بازار خوراک مرغ وجود ندارد و ماههاست که قیمت کنجاله سویا و ذرت به ثبات رسیده است.
وی همچنین در خصوص وضعیت قیمت مرغ توضیح داد که گرچه طی روزهای گذشته با افزایش نسبی قیمت گوشت مرغ در بازار مواجه بودیم اما گوشت مرغ گران نیست و با در نظر گرفتن هزینههای تولید مرغداران و سود منطقی در سیستم توزیع و بازار به این نتیجه میرسیم که قیمت این محصول پروتیینی نسبتا متعادل است.
امان از عرضهکنندگان خودرو!
در خبر دیگری باز هم مربوط به بازار کالا و خدمات عنوان شد که براساس ارزیابی صورت گرفته بیشترین انتقاد مصرفکنندگان از فرایند فروش خودروهای سواری در ایران مربوط به “تاخیر در تحویل خودرو” بوده است.
دیگر “تاخیر در تحویل” به واژهای آشنا و البته تکراری و پرغصه برای مصرفکنندگان خودرو در ایران تبدیل شده است بهگونهای که خریداران خودروهای پرتقاضای داخلی و همچنین خریداران خودروهای وارداتی معمولا خودروی خریداری شده را با تاخیر قابل توجهی نسبت به آنچه که در قرارداد قید شده، دریافت میکنند. این وضعیت اخیرا در بازار خودروهای وارداتی نمود بیشتری داشته بهگونهای که با ممنوع شدن واردات خودرو و حدود ۱۴۰۰ قلم کالای غیرضروری دیگر از ابتدای تیر ماه، تقریبا تمام شرکتهای واردکننده خودرو در تحویل خودروهای پیشفروش شده تاخیر دارند.
خودروسازان نیز در تحویل برخی خودروهای پرتقاضا بهویژه خودروهایی که با مشارکت خودروسازان خارجی در ایران تولید میشوند تاخیرهای قابل توجهی داشتند که اخیرا این تاخیرها بیشتر نیز شده و نارضایتی مصرفکنندگان را به دنبال داشته است. در این شرایط شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران گزارشی از وضعیت رضایتمندی مشتریان از خدمات فروش خودروهای سواری در طول سال ۱۳۹۶ منتشر کرده که بررسی آن نشان میدهد در سال گذشته نیز بیشترین انتقاد مشتریان از خدمات فروش خودروهای سواری در ایران مربوط به “تاخیر در تحویل خودروی فروخته شده” بوده است؛ تاخیری که در ماههای اخیر تشدید نیز شده است.
جدیدترین جدول خاموشیهای پایتخت
برنامه روزانه قطع برق تهران برای شانزدهم مردادماه منتشر و محل قطعیهای برق به صورت جدول مشخص شده تا شهروندان تهرانی با بتوانند از قطعی یا عدم قطعی برق در محل زندگی خود مطلع شوند.
با توجه به استمرار هوای گرم و افزایش بیسابقه مصرف انرژی برق و نیز محدودیت منابع تولید انرژی، برنامه اعمال محدودیت بار در شبکههای توزیع برق شهر تهران توسط شرکت توزیع نیروی برق تهران بزرگ برق اعلام شد.
این شرکت به منظور سهولت دسترسی مشترکان به جدول زمانبندی محدودیت احتمالی بار تا پایان اجرای این طرح، نسبت به گروهبندی مناطق در پنج دسته بر اساس ساعت زمانی مشخص اقدام کرده و مشترکان میتوانند با مراجعه به جدول ذیل و بر اساس منطقه برق و آدرس محل سکونت خود، گروهبندی خود را مشخص و از زمانبندی احتمالی اعمال محدودیت اطلاع حاصل کنند و لازم به ذکر است که گروههای اعلام شده تا اطلاع بعدی ثابت است.
جدول خاموشیها در این لینک قابل مشاهده است.
احتمال افزایش تعرفه تلفنهای ثابت
دریافت آبونمان تلفنهای ثابت در مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات در حالی ابطال شده که وضعیت سایر بخشهای این مصوبه از جمله تعرفههای مکالمه با اپراتورهای ثابت و سیار مشخص نیست و از طرفی با عدم دریافت آبونمان، شرکت مخابرات ایران متحمل هزینههای زیادی خواهد شد و این سوال را ایجاد کرده که ممکن است در آینده تعرفههای تلفن ثابت تغییر کند.
دیوان محاسبات کشور در شکایتنامه هشتم تیر ۱۳۹۵، از هیئت عمومی دیوان عدالت اداری درخواست ابطال این مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات را داشت و پس از گذشت تقریبا دو سال اکنون هیات عمومی دیوان عدالت اداری دریافت آبونمان از مشترکین تلفنهای ثابت را فاقد مجوز قانونی دانسته و آن را ابطال کرد.
از زمان تصویب این مصوبه تاکنون، هزینهی آبونمان توسط شرکت مخابرات ایران دریافت شده و با ابطال این مصوبه، مخابرات متحمل هزینههای زیادی خواهد شد؛ البته شرکت مخابرات ایران تاکنون اظهار نظر رسمی در این خصوص نکرده است، اما اینکه جبران این هزینهها از کجا خواهد بود، این سوال را ایجاد کرده که ممکن است تاثیرات خود را در بخش تعرفه بگذارد؟ در نهایت برای مشخص شدن وضعیت، باید منتظر اظهار نظر رسمی از طرف مسوولان امر از جمله وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و شرکت مخابرات ایران بود.
پیک مصرف آب گذشت
مدیرعامل شرکت آبوفاضلاب استان تهران گفته که “در حال حاضرمشکل خاصی در تهران برای تامین منابع آب وجود ندارد و باید گفت که دیگر بحران آب در پیک امسال را پشت سر گذاشتهایم”.
محمدرضا بختیاری با بیان اینکه از هم اکنون برنامه ریزی ها برای گذر از چالش های آبی پایتخت برای سال آینده آغاز شده است، اظهار کرد: بهتر شدن وضعیت منابع آبی رابطه تنگاتنگی با میزان بارشها دارد، بهگونهای که اگر میزان بارندگی ها مطلوب باشد میتوان گفت مشکل آب وجود نخواهد داشت.
وی در خصوص پیش بینیهای صورت گرفته برای سال آینده، عنوان کرد: طبق براوردهای صورت گرفته انتظار میرود که سال آینده ازنظر میزان ذخایر آبی سال بدی را پیش رو نداشته باشیم اما با این وجود برنامهریزی ها را آغاز کردهایم.
البته این موضوع بدین معنا نیست که نیاز کشور به مدیریت مصرف کم شده چرا که ایران یک کشور کم آب است و در تمام زمان ها باید به موضوع مدیریت مصرف توجه بیشتری شود.