در کنار این مسئله کمبود منابع مالی و خودداری بانک ها از تزریق نقدینگی جدید به بخش تولید نیز اکنون به یکی از مشکلات واحدهای صنعتی خراسان رضوی تبدیل شده است. این مشکلات سبب شد تا دیروز در نشست ماهانه رؤسای انجمن های صنایع همگن خانه صنعت، معدن و تجارت که با حضور مسئولان دولتی برگزار شد، این دغدغه های واحدهای تولیدی بررسی شود.
تأمین گاز با من!
ناترازی بخش انرژی در کشور و خراسان رضوی از جمله مسائلی بود که در این جلسه مورد تأکید مسئولان دولتی و بخش خصوصی قرار گرفت، به طوری که مدیرعامل شرکت گاز خراسان رضوی به توسعه تک بعدی استفاده از گاز در گذشته اشاره کرد و گفت: در گذشته سیاست توسعه افزایش مصرف گاز به حدی بود که یکی از مدیران وقت به زیرمجموعه اش گفته بود طرح های گازکشی را ادامه دهید، تأمین گازش با من! حسن افتخاری با اشاره به نبود تنوع در سبد مصرفی انرژی کشور بیان کرد: هیچ جای دنیا حتی روسیه که دارای مخازن عظیم گازی است، بخش مهمی از نیازهای انرژی خود را به گاز سوق نمی دهند و سعی می کنند با سرمایه گذاری در حوزه انرژی های تجدیدپذیر، آسیب پذیری خود را کاهش دهند.
وی با بیان اینکه دولت در حال پیگیری و اجرای خط لوله یازدهم انتقال گاز است، بیان کرد: این خط قرار بود اوایل دهه۸۰ اجرا شود که تاکنون معطل مانده است. با این حال دولت سیزدهم درحال اقدامات لازم برای اجرای این خط است و انتظار می رود که با اجرای آن شاهد بهبود وضعیت تأمین گاز خراسان رضوی باشیم.
افتخاری به طرح دولت برای کنترل مصرف گاز در حوزه خانگی هم اشاره کرد و گفت: قرار است تا ۴میلیون و ۷۰۰هزار بخاری پرمصرف در کشور تعویض شود و در این بین قرار است که از ظرفیت واحدهای تولیدی داخلی استفاده شود. واحدهای تولیدی خراسان رضوی هم می توانند در این طرح نقش فعالی داشته باشند.
جبران کمبود گاز
با این حال غلامرضا نوفرستی، عضو هیئت مدیره خانه صمت خراسان رضوی، با بیان اینکه در حوزه اقتصادی شاهد قبح شکنی هستیم، گفت: این روزها مدام گفته می شود که دچار ناترازی انرژی هستیم و این نکته این قدر تکرار و عادی شده که دیگر قبح آن شکسته است.
همچنین نبود عدالت در حوزه قطع گاز از جمله انتقاداتی بود که در این جلسه مطرح شد. فعالان اقتصادی خراسانی معتقدند با وجود اینکه صنایع سه استان بوشهر، خوزستان و اصفهان سهم زیادی در مصرف گاز کشور دارند، اما همواره در حوزه قطع گاز با آن ها مدارا می شود. با این حال صنایع خراسان رضوی به دلیل کوچک بودن فشار بیشتری متحمل می شوند، به طوری که میزان قطعی گاز صنایع خراسان در سال گذشته بیشتر از این استان ها بوده است.
مشکل صنایع صادراتی
گلایه صنایع صادرات محور از قطع گاز، یکی دیگر از نکاتی بود که در این جلسه مطرح شد. واحدهای صادرات محور معتقدند که به دلیل قراردادهایی که منعقد کرده اند، باید کالاها را در زمان مشخصی به طرف خارجی تحویل دهند با این حال قطع گاز سبب می شود تا از انجام تعهداتشان بازبمانند. این مسئله علاوه بر اینکه سبب پرداخت خسارت به طرف خارجی می شود، وضعیت بازارهای هدف صادراتی استان را نیز متزلزل می کند.