عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران با تاکید براین که دو تا سه سال است، صنعت لوازم خانگی شاهد افزایش نرخ نبوده، گفت: با توجه به افزایش نرخ ارز، تورم و… چارهای جز افزایش نرخ برای واحدهای تولیدی باقی نمانده است.
آرمان خالقی، عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در گفتوگو با گسترش نیوز درباره وضعیت نرخ تمام شده محصولات لوازم خانگی و گران شدن آن در بازار در روزهای آتی گفت: سال گذشته نیز به دلایل فشارهای اقتصادی موضوع افزایش نرخ مطرح شد. حفظ بازار و فروش رکن اصلی تولید است به همین منظور اگر شرکتی امکان مدیریت هزینه در این شرایط را داشته باشد با افزایش نرخ بازار خود را از دست نمیدهد اما اکنون چارهای جز افزایش وجود ندارد.
وی با تاکید براین که صنعت لوازم خانگی حدود ۲ تا ۳ افزایش نرخ نداشته است، افزود: با افزایش رسمی دلار و تک نرخی شدن آن شاهد رشد نرخ قابل توجه نرخ ارز نسبت به دو الی سه سال گذشته هستیم بنابراین طی این مدت تولیدکنندگان برای برای تامین قطعات و تجهیزات با افزایش نرخ رو به رو شدهاند و طبیعی است در امسال افزایش نرخ را در بازارا تجربه کنند.
تولیدات به نقطه سر به سر رسیدند
خالقی با اشاره به میزان وابستگی به واردات قطعات در لوازم خانگی الکترونیکی گفت: وابستگی به واردات مواداولیه در صنایع لوازم خانگی الکترونیکی بیشتر است چون قطعات پیشرفته در داخل تولید نمیشود اما میزان آن در هر بخش متفاوت است در برخی محصولات میزان وابستگی ۸۰ تا ۹۰ درصد است و در برخی دیگر ۲۰ تا ۳۰ درصد برهمین اساس تاثیر نرخ ارز نیز بر هر محصول متفاوت است.
خالقی درباره مسئولیت قیمتگذاری بازار لوازم خانگی اظهارکرد: مسئولیت نرخ لوازم خانگی به عهده هر بنگاست و از محل خاصی تعیین نرخ نمیشود.بنابراین هر شرکت براساس نرخ تمام شده و کشش بازار اقدام نرخگذاری میکند.سازمان حمایت از حقوق مصرفکننده تنها ناظر بر بازار است و قیمتگذاری انجام نمیدهد.
وی افزود: علاوه بر نرخ ارز شاهد افزایش سطوح دستمزد و تورم نیز در این چند سال هستیم بنابراین بیش از این امکان کنترل قیمتها وجود ندارد و تولیدکنندگان به نقطه سر به سر رسیدهاند.
دولت حق دخالت در کسب وکار تولیدکنندگان را ندارد
عضو هیات مدیره خانه صنعت، معدن و تجارت ایران درباره اظهارات معاون اول رئیسجمهوری درباره گران نشدن کالاها افزود: این افزایش نرخ به دلیل افزایش نرخ ارز در طی چند سال است و تنها مربوط به روزهای اخیر نیست. به طور قطع پس از رایزنی انجمن تولیدکنندگان لوازم و ارائه مستندات سازمان حمایت از حقوق مصرفکننده و تولیدکننده نیز با بررسی وضعیت تولید با این موضوع موافقت خواهد کرد.
خالقی با اشاره به تجربه هدفمندی یارانه و ممنوعیت افزایش نرخ کالاها گفت: با آزادسازی نرخ حاملهای انرژی واحدهای صنعتی حق نداشتند قیمتهای خود را افزایش دهند. در همان زمان بسیاری از واحدهای تولیدی متضرر شدند و صنعت وارد کم فروشی شد یعنی شاهد افت وزن و کیفیت در بستهبندیها بودیم.
وی افزود: مدیریت دستوری دولت در نرخ ارز بحث دیگری است اما دولت نمیتواند وارد کسب و کار واحدهای تولیدی شود آنها را ملزم به ثابت نگه داشتن قیمتها کند.