آخرین تحولات بازار مسکن تهران حاکی از این است که افزایش تعداد معاملات در این بازار نسبت به مدت مشابه سال قبل همچنان ادامه دارد و قیمتهای این بازار نیز فاصله خود را با نرخ تورم کم کردهاند؛ از سوی دیگر نرخ تورم نهادههای ساختمانهای مسکونی شهر تهران نیز در فصل تابستان سال جاری نسبت به ۴فصل قبل، حدود ۹٫۹درصد رشد داشته که در محدوده نرخ تورم است و قاعدتاً نباید بار اضافهای بر قیمت مسکن تحمیل کند و منجر به افزایش آن بیش از نرخ تورم شود.
بر اساس گزارش بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن شهر تهران، در مهرماه سال جاری تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی پایتخت به ۱۳ هزار و ۸۱۵ واحد رسیده که در مقایسه با مهرماه سال قبل، حدود ۳۴.۴ درصد افزایش دارد. هرچند تعداد معاملات در این ماه نسبت به ماه قبل کاهش ۱۱٫۱درصدی را تجربه میکند، اما شواهد حاکی از این است که بازار فعلی نسبت به سال قبل از وضعیت بسیار بهتری برخوردار است.
۱٫۱ درصد تا نرخ تورم
در شرایطی که بر اساس آمارهای بانک مرکزی تورم یک سال منتهی به مهرماه سال جاری ۹٫۸درصد اعلام شده، در این ماه متوسط قیمت یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی در شهر تهران به ۴ میلیون و ۷۹۰ هزار تومان رسیده که نسبت به مهرماه سال گذشته ۸.۷ درصد و نسبت به ماه قبل ۰.۷ درصد افزایش دارد. بر این اساس تغییرات قیمتی مسکن شهر تهران ۱٫۱درصد تا نرخ تورم فاصله دارد.
نکتهای که در این زمینه وجود دارد این است که طبق گزارش مرکز آمار ایران، در تابستان سال جاری قیمت نهادههای ساختمانهای مسکونی شهر تهران ۹٫۹درصد نسبت به ۴فصل قبل رشد داشته که در این میان گروه آهنآلات با تورم ۲۷٫۴درصدی، بیشترین اثرگذاری را داشته است. این افزایش قیمت که فقط ۰٫۱درصد نسبت به نرخ تورم یک سال منتهی به مهرماه فاصله دارد در شرایط رونق بازار مسکن سریعاً خود را در قیمت نهایی مسکن بروز میداد اما بهنظر نمیرسد شرایط فعلی بازار که عمدتاً با حضور متقاضیان مصرفی به رونق نسبی رسیده، کشش اثرگذاری این تغییرات قیمتی را داشته باشد.
بازار از گرانی استقبال میکند؟
بررسی کیفیت رشد قیمت مسکن حاکی از این است که در سال گذشته گرانی نهادههای ساختمانی، بهویژه آهنآلات سهم زیادی در تغییرات قیمتی بازار مسکن نداشته و این احتمال چندان بعید نیست که در ماههای آینده بهدلیل گرانی نهادهها، قیمت واحدهای مسکونی نوساز و بهتبع آن قیمت سایر واحدهای مسکونی بیشازپیش افزایش یابد و به بالای نرخ تورم برسد؛ البته مشروط بر اینکه استقبال متقاضیان مصرفی از بازار مسکن تداوم پیدا کند وگرنه در وضعیت فعلی، هرگونه گرانی مسکن که منجر به کاهش قدرت خرید متقاضیان شود، دستاوردی جز بازگشت کسادی و رکود به این بازار به همراه نخواهد داشت.
ثبات بازار مسکن در هفتماهگی
گزارش بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن تهران در ۷ماه نخست امسال نشان میدهد تعداد معاملات آپارتمانهای مسکونی پایتخت به ۹۹ هزار واحد رسیده که در قیاس با ۷ماهه نخست سال قبل حدود ۶.۳ درصد رشد دارد. همچنین متوسط قیمت هر مترمربع بنای واحد مسکونی معامله شده در این مدت نیز حدود ۴میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بوده که از رشد ۶.۵ درصدی و زیر نرخ تورم حکایت دارد. بر این اساس در ماههای اخیر بازار مسکن ضمن حفظ رونق نسبی، توانسته با ثبات بماند که بخش زیادی از آن ناشی از مناسب نبودن این بازار برای سرمایهگذاری بوده است. سرمایههایی که در ۷ماه نخست سال جاری وارد بازار مسکن شدهاند در مقابل سود بانکی حدود ۸درصد در این ۷ ماه و در مقابل نرخ تورم، حدود ۲٫۸درصد زیان کردهاند.