آرمان خالقی قائم مقام دبیرکل خانه صنعت ، معدن و تجارت ایران در گفت و گو با ایران اکونومیست افزود :بانک مرکزی اسامی متخلفان ارزی را به رئیس جمهور اعلام کردکه متعاقب آن رئیس جمهور نیز خواستار پاسخگویی فوری ۴ وزیر و برخورد تعزیراتی با متخلفان ارزی شدند.در این خصوص باید چند نکته را متذکر شد.
وی گفت :اقدام بانک مرکزی برای معرفی متخلفان دیر هنگام است چرا که این بانک مرجع اطلاعاتی است که میداند چهکسانی ارز را گرفتهاند و آیا واردات داشتهاند وصادرات انجام دادهاند؟چرا این قدر دیر اسامی متخلفان را اعلام کرده است؟ دستگاههای مرتبط مانند گمرک، وزارت صنعت و…ابزارهای کنترلی برای توزیع کالاهای اساسی در کشور را داشته اند، چرا زودتر این تخلفات را اعلام وبرخورد نکردند.
وی ادامه داد:شرکتهایی که ارز ۴۲۰۰ را گرفتهاند اما واردات نداشتند یا ارز صادراتی را برنگرداندند باید با آنها برخورد جدی شود.ما در مقطع زمانی حساس پولی که به کمک اقتصاد میآمد را دادیم تا کالا دریافت کنیم، اما این کالاها یا وارد نشده واگر شده ارز شان به سامانه نیما نرفته است.به نظر بنده متخلفان علاوه بر برخورد تعزیراتی باید جریمه سنگین نیز بدهند.
وی تصریح کرد:خود دولت چرا به موقع به متخلفان هشدارنداد.چرا دستگاههای زیر مجموعه کنترل نکردند و زیرگروهها بازخواست نشدند؟ حرکت بانک مرکزی در ارائه لیست و دستور رئیس جمهور برای برخورد با متخلفان اگرچه دیر است، اما حرکت مثبتی است.
وی گفت :دولت باید از خود سوال کند ارزی که پرداخت کردم برای واردات کالاهای اساسی مثل برنج وگوشت و روغن و شکر… تا بازار کمبود پیدا نکند و واکنش سنگین در برابر کمبود این اقلام نشان ندهد و دچار تورم بیشتر نشود چرا وارد نشده و یا ارز آن بازنگشته است؟ آیا تصمیم اختصاص این ارز درست بوده ویا نحوه توزیعش درست و بجا بوده است؟
وی گفت : آیا از ابزار کافی برای برخورد خود به عنوان مجموعه دولت استفاده کردهام؟
به نظر میرسد دولت اولین کسی است که باعث بروز چنین تبعات سنگینی شده است.ما تجربه اولمان برای مدیریت کالاهای اساسی نبوده است. ما دوران جنگ را تجربه کردهایم و این مسائل در آن دوران هم بود. دوران سقوط ارزش ریال را داشته ایم؛ چقدر کارشناسان هشدار دادند و ما باز هم همین ارز رابه همین شکل توزیع میکنیم.
به گفته وی هیچ وقت فکر نمیکنیم چنین تصمیماتی تبعات خاص خود را در ایجاد رانت وفساد به دنبال دارد.این تصمیم گیریها غلط است و باعث سوءاستفاده میشود. باید تصمیم نهایی را بگیریم که بازار ارز را رها کرده وتنها آن را مدیریت کنیم تا به قیمت منطقی برسد.باید مداخله مستقیم نکنیم و بگذاریم خود بازار به تعادل برسد.
وی تصریح کرد :دولت همواره فکر میکند که کنترل بازار و مدیریت این شکلی ارز یعنی مراقبت از پول ملی، در صورتی که این تنها مداخله مستقیم است و کمکی به مدیریت درست بازار ارز نمیکند. مثل سالهای قبل که آن قدر بازار ارز را سرکوب کردیم که سال گذشته در نهایت منجر به رشد افسار گسیخته بازار ارز شد. بنابراین دست از این سیاستها باید برداریم و با مدیریت صحیح بازار، بگذاریم ارز مسیر درست خود رابرود.