به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، صنعت غذا در ایران با توجه به شرایط آب و هوایی، تنوع و کیفیت مطلوب کشاورزی دارای اهمیت و مزایای فراوانی است. بررسیها نشان میدهد صنایع غذایی بالاترین سهم را در ایجاد اشتغال در کشور داشته است. صنایع مواد غذایی بهتنهایی ۱۶٫۸ درصد از کل اشتغال صنعتی کشور را از آن خودکردهاست. صنعت غذا در کشور با کمترین هزینه نقش به سزایی در کارآفرینی و اشتغال دارد که تاثیر زیادی در ارتقای ارزش افزوده در بخش کشاورزی را شامل می شود.
طی بررسی های به عمل آمده حدود ۳ درصد از تولید ناخالص داخلی را صنایع غذایی تشکیل داده اند از این رو صنایع غذایی می تواند میانبر اقتصاد کشور برای خروج از رکود اقتصادی باشد. در صنایع غذایی ۵۰ درصد از شرکای تجاری در بازارهای عراق و ۳۰ درصد در بازارهای افغانستان و در روسیه زیر ۲ درصد از بازار صنایع غذایی در اختیار کشور ماست.
با توجه به مزیت های کشور در این بخش و برنامه ریزی هایی که برای توسعه آن صورت گرفته شاهدیم که صنایع قدرتمندی در حوزه صنایع غذایی در کشور شکل گرفته است تا جایی که برخی از این کارخانجات محصولات خود را به کشورهای مختلف دنیا صادر می کنند.
عضو هیات مدیره و قائم مقام دبیر کل خانه صنعت معدن و تجارت ایران در این باره به باشگاه خبرنگاران گفته است: «پس از انقلاب اسلامی بخش خصوصی ورود گسترده و خوبی در حوزه صنایع غذایی داشت و کارهای بزرگی در این بخش صورت گرفت تا حدی که باید گفت در بسیاری از مواقع وزارت جهاد کشاورزی از کشاورزان عقب مانده است. کارخانههای شیر قبل از انقلاب فقط چند کارخانه محدود بود که می توانستند شیر پاستوریزه در ابعاد کوچک تولید کنند اما پس از انقلاب اسلامی با رشد بیش از دو برابری جمعیت، فرهنگ مصرف و ذائقه مردم به تدریج تغییر کرد و مردم از مصرف لبنیات سنتی و نان سنتی به سمت مصرف لبنیات صنعتی و بهداشتی و نان های صنعتی پیش رفتند.»
«آرمان خالقی» اضافه کرده است: «در قبل از انقلاب، تولید پنیر میزان ناچیزی بود و عمده پنیر مصرفی از کشورهای خارجی وارد می شد اما پس از انقلاب اسلامی تأمین محصولات سالم غذایی با درنظر گرفتن استانداردهای جهانی در کشور بالا گرفت و اکنون شاهدیم که صنایع قدرتمندی در حوزه صنایع غذایی در کشور شکل گرفته است تا جایی که برخی از این کارخانجات محصولات خود را به کشورهای مختلف دنیا صادر می کنند. به جرأت می توان گفت صنایعی همچون شیرینی و شکلات جزء بهترین صنایع غذایی کشور هستند و در حد کیفیت جهانی محصولات خود را به بازارهای بین المللی عرضه می کنند.»
وی تصریح کرده است: «در تولید آبمیوه و کنستانتره پس از انقلاب اسلامی شاهد پیشرفت های شگرفی بودیم و نه تنها تولید و مصرف این نوع محصولات در چهار دهه اخیر در کشور چندین برابر افزایش یافت بلکه توانستیم آبمیوه هایی با کیفیت ایرانی را به خارج از مرزهای ایران صادر کنیم.»
یادآور می شود: در حال حاضر بيش از ۱۱۷ ميليون تن محصول كشاورزي در كشور توليد مي شود از اين ميزان ۵/ ۸۲ ميليون تن محصولات زراعي ۵/ ۲۰ ميليون تن محصولات باغي،۷/ ۱۳ ميليون تن محصولات دامي و یک میلیون تن محصولات شيلاتي است. مجموع ظرفيت هاي اسمي واحدهاي صنايع تبديلي و تكميلي به بهره برداري رسيده اعم از آنكه مجوز بهره برداري آن توسط وزارت جهاد كشاورزي يا وزارت صنعت، معدن و تجارت صادر شده باشد حدود ۱۲۰ ميليون تن است.
تعداد شاغلان بخش صنعت در سال ۱۳۹۴ یک میلیون و ۲۵۸ هزار و ۴۱۴ نفر بوده و تعداد شاغلان صنایع مواد غذایی و آشامیدنی ۲۱۶ هزار و ۵۸ نفر و رتبه اول را در زمینه اشتغال به خود اختصاص داده است. عرضه سرانه سردخانه در کشورهای توسعه یافته برای هر نفر۴۰ کیلوگرم در سال و کشورهای درحال توسعه ۴ کیلوگرم برای هر نفر در سال، آمریکا ۷۰ کیلوگرم برای هر نفر، آلمان۵۳ کیلوگرم برای هر نفر، ژاپن۴۲، فرانسه۲۸ ، تونس۲۵، عربستان۱۸ است. مطابق آخرین بررسی های به عمل آمده سرانه آن برای ایران معادل ۵۶ کیلوگرم در سال است.
ظرفیت سردخانه های بهره برداری شده برای نگهداری محصولات باغی دارای مجوز از وزارت جهاد کشاورزی تا پایان سال ۱۳۹۶، ۲ هزار و ۸۸۸ تن و تعداد یک هزار و ۶۶ تا است که می تواند نقش موثری در نگهداری اصولی و فنی محصولات باغی و صیفی و سبزی داشته باشد./