محمدجواد ظریف گفت که بعید است با اعمال دور جدید تحریمهای آمریکا اتفاق جدیدی بیفتد.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران امروز در بدو ورود به استانبول گفت: بعید میدانیم که روز ۱۳ آبان که تحریمها در مرحله دوم اجرایی میشود، اتفاق جدیدی بیفتد.
وزیر امور خارجه ایران گفت: معمولاً آثار تحریم بیشتر روانی است تا عملی. آثار روانی تحریمهای آمریکا از روزی که آقای ترامپ از برجام خارج شد و حتی قبل از آنکه خروج را اعلام کرد، شروع شد، و در طول شش ماه گذشته از زمانی که ایشان سخنرانی معروفش را انجام داد تا امروز، آثارش را مشاهده کردیم. بعید میدانیم که روز ۱۳ آبان که تحریمها در مرحله دوم اجرایی میشود، اتفاق جدیدی بیفتد.
ظریف ادامه داد: البته سازوکارهایی که اتحادیه اروپا در نظر داشته، در همین چند روز عملیاتی خواهد شد. ممکن است تا زمانی که بشود از این سازوکارها استفاده کرد، مقدار دیگری طول بکشد. بهخاطر فشارها و کارشکنیهایی که آمریکاییها در تمامی مراحل این کار داشتهاند برخی اقدامات زمان بیشتری برده است. با این سازوکارها و با توجه به این واقعیت که آمریکاییها در جامعه بین المللی منزوی هستند، و هیچ کشوری از اقدامات آمریکا بهجز چند رژیم منطقهای حمایت نمیکنند، امکان اینکه آمریکا بتواند به اهدف خود حتی اهداف اقتصادی از این تحریمها برسد بسیار کم است و اینکه به اهداف سیاسی از این تحریمها برسد [امکان آن] وجود ندارد.
وی در پاسخ به سؤالی درباره قتل روزنامهنگار سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول گفت: آنچه مهم بوده این است که دولت ترکیه توانسته است با درایت و بیطرفی و دقت این موضوع را پیگیری و ابعاد مختلف این قتل فجیع را بررسی کند. امیدواریم که [ترکیه] در این بررسی به نتیجه قطعی درباره مسئولین این جنایت فجیع برسد.
ظریف ادامه داد: متأسفانه در منطقه ما روشها و انتخابهای غلط آنچنان فراگیر شده که برخی مانند رژیم صهیونیستی و رژیم فعلی در عربستان سعودی احساس میکنند که هر جنایتی را میتوانند بدون نگرانی از عواقب آن انجام دهند؛ جنایتی که علیه مردم فلسطین میشود، هفتاد سال است که رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین جنایت میکند و بهخاطر حمایتهای آمریکا از عواقب این جنایتها مصونیت داشته است. سعودیها از ابتدا از صدام حمایت و دفاع کردند، بعد از طالبان از داعش و از القاعده [حمایت کردند]. الآن هم در یک جنگ خانمانسوز در یمن اقدام به کشتار مردم میکنند و متأسفانه هیچ برخورد جدی بینالمللی نشده است. نخست وزیر یک کشور (لبنان) را زندانی کردند و هیچ برخوردی نشد، این روش برخورد که منافع کوتاهمدت فرضی را بر امنیت منطقهای و حقوق انسانها بر جلوگیری از جنایات جنگی ترجیح میدهد باعث شده که منطقه ما در دهههای گذشته روی آرامش نبیند.
وزیر امور خارجه در خصوص سفر فعلی خود به استانبول بهمنظور شرکت در ششمین نشست وزرای خارجه ایران، ترکیه و آذربایجان گفت: ما مدتی است و بیش از شش سال است یک همکاری سهجانبهای را با دو کشور همسایهمان ــ ترکیه و آذربایجان ــ داریم و این بار ششمین جلسه مشترک سهجانبه را برگزار خواهیم کرد. هدف این جلسه گسترش همکاریهای ترانزیتی، اقتصادی و همفکری بین این سه کشور است، و فردا انشاءالله با وزرای خارجه دیدار و همچنین در اجلاس سهجانبه شرکت میکنیم. از این فرصت برای گفتگو با مقامات ترکیه در خصوص مسائل مورد نظر دو کشور بهویژه مسائل منطقهای استفاده خواهیم کرد.