با وجود تاکید بر اهمیت بخش معدن در قانون برنامه ششم توسعه و لزوم گسترش فعالیت پایه در این بخش، ولی هنوز به نظر میرسد نگاه دولت به بخش های مختلف اقتصادی متوازن نشده است و به گفته مدیر اکتشاف سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران ( ایمیدرو) نمونه آن پرداخت نشدن ۳۰ هزار میلیارد تومان پول بخش معدن، در شرایطی است که به برخی بخشهای دیگر وزارت صنعت معدن و تجارت مداوم پول تزریق میشود.
به گزارش ایسنا، در نشست تخصصی اکتشاف که در محل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) با حضور جمعی از مسئولین و کارشناسان برگزار شد موضوعات اساسی این بخش مورد بررسی قرار گرفت که از جمله لزوم تشکیل پایگاه جامع اطلاعات پایه معدنی و اکتشافی در کشور است.
هومن عربشاهی – عضو جامعه مهندسان مشاور- با اشاره به تداخل هایی که در حوزههای معدنی ودر حوزههای اکتشاف به وجود آمده است اظهار کرد: در حال حاضر هر نهادی که خواسته از بنیاد شهید گرفته تا کمیته امداد امام خمینی (ره) به حوزه اکتشاف ورود کرده و دادههای خود را تولید کردهاند که متاسفانه هر یک از این دادهها در مدل و قالب خود قرار دارند و هماهنگ نیستند.
وی ادامه داد: در حوزه اکتشاف و تولید داده استانداردسازی دادهها یک موضوع بسیار مهم است که باید مورد توجه قرار بگیرد و متاسفانه دادهها امروز شکل مشخصی ندارند و همین موضوع باعث شده است تا در جذب سرمایهگذار خارجی دچار مشکل شویم و هنگام واگذاری پهنهها نیز تیم دیگری که وارد آنجا میشود نمیتواند به دادههای به دست آمده اعتماد کند و با دوباره کاری روی آن پهنه اقدام به اکتشاف میکنند.
علی اصغرزاده – مدیر اکتشافات سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) – با تایید اهمیت ایجاد استاندارد در دادهها، بیان کرد: بسیار مشاهده شده است که طرفهای خارجی که برای سرمایهگذاری به ایران میآیند روی اطلاعات به دست آمده اکتشاف در پهنههایی که انتخاب میکنند حساب باز نمیکنند و مجدد اقدام به انجام عملیات اکتشاف میکنند که در این زمینه تلاش شد با قراردادی که با شرکت جورک بسته شد آموزشهای لازم در این زمینه به کارشناسان ایرانی داده شود تا فرمت یکدستی در اکتشاف به وجود بیاید.
وی اظهار کرد: در برنامههای ایمیدرو در نظر داریم بتوانیم در آینده بتوانیم چند کارشناس ایرانی شرکت جورک را تربیت کنیم تا مثل سابق مجبور نشویم برای کارشناسی به کشور قزاقستان مراجعه کنیم.
مدیر اکتشافات سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) با تاکید بر اینکه در حوزه اکتشاف نیاز به یک پایگاه داده وجود دارد، ادامه داد: موضوعی که ما بر روی آن تاکید داریم این است که باید یک پایگاه داده اطلاعات پایه معدنی و زمینشناسی از پهنههای مختلف وجود داشته باشد و در دسترس عموم مردم و افرادی که نیاز به اطلاعات اکتشافی دارند قرار بگیرد که متاسفانه با وجود تعیین تکلیفی که برای متصدی این امر در قانون صورت گرفته است، اما همچنان خبری از آن نیست.
در این باره فرید دهقان – مدیر معدن و صنایع معدنی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی – عنوان کرد: بسترهای قانونی برای ایجاد پایگاه داده و حتی ردیف بودجه برای آن دیده شده است که نمونه این بستر صراحتی است که در ماده ۱۵۷ قانون برنامه پنجم توسعه دولت موظف شده بود ظرف دو سال به منظور ساماندهی امر اکتشاف در کشور پایگاه جامع علوم زمین را با استفاده از اطلاعات کلیه دستگاههای ذیربط راهاندازی کند و بودجه لازم آن را مدنظر بگیرد که میبینیم در حالی که این برنامه به پایان رسیده و برنامه ششم هم رو به پایان است همچنان اقدام لازم در این زمینه صورت نگرفته است.
وی در خصوص راهحل این موضوع گفت: لازم است تا برای اصلاح ساختار معیوب فعلی وظایف و عملکرد سازمانهای ذیربط از معاونت معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت گرفته تا سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور یک بازتعریف صورت بگیرد و ساختار مناسب و فرمت لازم در استاندارد سازی گزارشات اکتشافات به وجود بیاید.
واگذاری ۱۵ پهنه معدنی به بخش خصوصی
مدیر اکتشافات سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) با اشاره به این که تضمین ادامه حیات معدنی کشور در گروی ارتقاء و رسیدگی به اکتشافات است، عنوان کرد: اگر در حوزه اکتشاف معدنی توجه لازم صورت نگیرد منابع فعلی به پایان میرسد و عملا دست ما برای بهرهبرداری از منابع موجود بسته میماند، چرا که در عملکرد ایمیدرو دیدیم با اکتشافاتی که صورت گرفت معادن و ذخایری که به دست آمد عملا عمق معادن سنگ آهن ایران تا ۱۳ سال افزایش پیدا کرد.
اصغرزاده افزود: این توجه باید از سوی دولت صورت بگیرد و تمام بخشهای صنعت، معدن و تجارت به شکل متقارن رسیدگی شود نه این که یک بخش مداوم تزریق پول داشته باشد و در حالی که در بخش معدن ۳۰ هزار میلیارد تومان پول هنوز پرداخت نشده است.
وی با اشاره به واگذاری ۱۵ پهنه معدنی به بخش خصوصی، اظهار کرد: امروز ۱۵ محدوده امیدبخش معدنی در وضعیت واگذاری قرار دارد که عمدتا در آباده تا جازموریان واقع شدهاند و ذخایری مانند سنگ آهن، کرومیت و مس دارند.