«سید روح اله لطیفی» در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا اظهار داشت: تجارت در گذشته به این صورت انجام میشد که کالایی به متقاضی داده و در قبال آن کالایی دریافت میشد که مبادلات کالا به کالا شکل میگرفت.
وی افزود: تا زمانی که کالایی برای مبادله وجود داشت، داد و ستد به این شکل ادامه پیدا میکرد، اما وقتی کالایی برای ارائه به فروشنده وجود نداشت، به صورت قراردادی کالا با طلا، نقره یا سکه تبادل میشد و بعدها، پول به عنوان قرارداد با پشتوانه طلا در خرید و تجارت مورد استفاده قرار گرفت.
لطیفی تصریح کرد: محصولاتی که ما در آن دارای مزیت هستیم و کشورهای هدف به آن نیاز دارند را میتوان با محصولاتی که نیازمندیم و کشور مقابل برای تولید آن دارای مزیت نسبی یا مطلق است را به صورت تهاتر مبادله کنیم که بهترین گزینه برای کشور است.
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت ایران تاکید کرد: البته باید توجه داشت که تهاتر تنها یکی از روشهای تجارت است و اگر به عنوان تنها راه به آن تکیه کنیم ممکن است برای ما مشکل و زیان ایجاد کند.
وی با بیان اینکه برخی هزینههای مبادلاتی با این شکل از تجارت (تهاتر) کاهش مییابد، خاطرنشان کرد: در شرایطی که امکان جابهجایی پولی فراهم نیست و کالاهایی دارای مزیت است که شرایط برای خرید و فروش کالاها و تبادل آن برای طرفین اقتصادیتر خواهد بود و بخش زیادی از هزینهها برای خرید مستقل کاهش مییابد و دو کشور یا شرکت نیز از منافع این نوع مبادله برای تامین بازار خود بهرهمند میشوند.
لطیفی اظهار داشت: در روند تهاتر، فقط کالایی از کشوری با کالای کشور خریدار مورد مبادله قرار نمیگیرد، بلکه روشی است که میتواند برای تامین ماشینآلات و تجهیزات مورد استفاده از کشورهای ثالث هم مورد استفاده قرار گیرد.
سخنگوی کمیسیون روابط بینالملل و توسعه تجارت خانه صنعت، معدن و تجارت با اشاره به اینکه در برخی موارد کالا در قبال طلا مورد مبادله قرار میگیرد، تصریح کرد: علاوه بر تهاتر میتوان از ظرفیتهای بانکی کشورهایی که مورد تحریم نیست، نیز استفاده کرد و کالاهای مورد نیاز خود را با پرداخت از این روش از کشورهای ثالث تامین کرد.
وی با بیان اینکه تهاتر به عنوان همکاریهای غیرمستقیم تبادل پولی مورد توجه قرار میگیرد، تاکید کرد: میتوان از این روش در کنار سایر روشهای تجاری، مانند پرداخت با ارزهای ملی، ارزهای دیجیتال و… خصوصاً برای دلارزدایی از مبادلات نیز بهره برد.
لطیفی خاطرنشان کرد: مبادله با پولهای ملی کشورها و عضویت در اتحادیهها و سازمانهای بین المللی و تجارت با ارزهای اعضا، حضور در بازارهای بکر، قراردادهای چندجانبه از دیگر راهکارهایی است که به توسعه تجارت کشور کمک میکند و موجب استفاده درست از تهاتر و کاهش آثار حاشیهای آن شود.
سخنگوی کمیسیون توسعه تجارتخانه صنعت معدن تجارت ایران با بیان اینکه تهاتر روش تجاری است که حتی کشورهای غیر تحریمی نیز از آن بهرهمند میشوند، بیان کرد: مبادله کالاهای مزیت دار با حذف هزینههای اضافی برای صادرکننده و واردکننده و تجارت بدون واسطه و دارای سود دوسویه از مزایای تهاتر است.