بانکها در ۳ ماهه نخست امسال ۱۱۷هزار و ۸۶۰ میلیارد تومان تسهیلات به بخشهای مختلف اقتصاد پرداختهاند که در مقایسه با ۳ ماهه نخست سال قبل، ۱۶هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان معادل ۱۶٫۳ درصد رشد داشته است.
بررسی آمارهای بانک مرکزی از پرداخت تسهیلات بانکی به تفکیک بخشهای اقتصادی نشان میدهد در این دوره زمانی نیز بخش خدمات بیشترین میزان تسهیلات معادل ۴۰٫۶۷درصد از کل را به خود اختصاص داده و میانگین هر یک از تسهیلات اعطایی به فعالان این حوزه ۵۲٫۲میلیون تومان بوده است.
در ۳ماهه نخست سال جاری، بخش صنعت و معدن، دومین رتبه را در دریافت تسهیلات بانکی داشته و میانگین مبلغ هر یک از تسهیلات اعطایی به متقاضیان این حوزه بیش از ۶۷۷٫۶میلیون تومان بوده است.
بررسیها نشان میدهد که کلانترین تسهیلات بانکی در این دوره زمانی به بخش صنعت و معدن اختصاص یافته است اما طبق اظهارنظر فعالان اقتصادی صنایع کوچک و متوسط، تسهیلات مورد نیاز این بخش بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان است؛ ازاینرو به نظر میرسد بازهم بنگاههای بزرگ اقتصادی موفقیت بیشتری برای دریافت تسهیلات بانکی داشتهاند.
آمارهای منتشرشده از سوی بانک مرکزی نشان میدهد ۶۳ درصد از کل تسهیلات پرداختی معادل ۷۲هزار و ۲۹۰ میلیارد تومان در قالب سرمایه در گردش بخشهای اقتصادی پرداخت شده و این سهم در بخش صنعت و معدن ۸۵٫۵ درصد از کل تسهیلات اختصاص یافته به این بخش بوده است.
تسهیلات دریافتی بخشهای اقتصادی ایران برای ایجاد کسبوکار فقط ۷٫۷ درصد از کل تسهیلات پرداختی شبکه بانکی را شامل میشود. همچنین در بخش توسعه نیز تسهیلات اندکی تخصیص داده شده است.
رتبه اول دریافت تسهیلات به بخش مسکن و ساختمان تعلق داشته که ۷٫۵ درصد از تسهیلات این بخش را شامل میشود. آمارها نشان میدهد ۵٫۵ درصد از کل تسهیلات پرداختی بانکها و مؤسسات مالی به بخشهای اقتصادی در قالب کمک به توسعه کسبوکارها بوده است.
به نظر میرسد بلااستفاده ماندن بخش قابلتوجهی از ظرفیت صنایع و بنگاههای اقتصادی در شرایط فعلی اقتصاد، عمدهترین دلیلی است که باعث شده بخشهای اقتصادی کمتر به دنبال دریافت تسهیلات برای توسعه کسبوکار خود باشند.