همکاری های ایران و ترکیه در صنعت غذا با امضاء تفاهم نامه در اتاق بازرگانی ایران وارد فاز جدیدی شد به نحوی که قرار است دو کشور علاوه بر تامین نیاز خود، صادرات را به کشورهای ثالث تقویت کنند.
به گزارش خبرنگار مهر، سید محمد رضا مرتضوی دبیر کل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در مراسم امضاء تفاهم نامه کشاورزی ایران و ترکیه در اتاق بازرگانی ایران گفت: ایران و ترکیه دو کشور بزرگ به لحاظ اقتصادی و دارای رتبه زیر ۲۰ در تولید ناخالص داخلی در میان کشورهای دنیا هستند به نحوی که رتبه ایران هجدهم و رتبه ترکیه سیزدهم است. بنابراین پتانسیل های عظیمی برای همکاری های مشترک در اختیار دارند.
رئیس کانون انجمن های صنایع غذایی ایران افزود: در این میان باید از پتانسیل دو کشور حداکثر بهره برداری را صورت داد و با توجه به اینکه صنعت غذا یکی از صنایع بسیار حساس و مهم برای هر کشور از جمله ترکیه و ایران است، امضاء تفاهمنامه همکاری میان کانون انجمن های صنایع غذایی ایران و سازمان تعاونی اعتبار کشاورزی ترکیه که یک سازمان موثر در تامین مایحتاج ترکیه و صادرات صنایع غذایی این کشور است، می تواند منجر به توسعه همکاری های دو کشور شود.
وی تصریح کرد: از تجربیات این سازمان برای امور زراعت در روستاهای کوچک و متوسط بهره برداری خواهیم کرد، چرا که احساس می کنیم ظرفیت هر دو کشور می تواند مکمل یکدیگر باشند و به یک قوت بزرگ برای صادرات به کشورهای ثالث تبدیل شوند.
مرتضوی ادامه داد: ایران و ترکیه اگر در بسیاری از بازارها به جای رقابت رفاقت کنند به طور قطع می توانند موفق تر از گذشته عمل نموده و همکاری مناسب تری داشته باشند که نمونه آن حضور در عراق، سوریه و روسیه است.
همچنین در این مراسم حسین پیرموذن، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز گفت: ایران و ترکیه دو کشور استراتژیک و بسیار مهم در منطقه به شمار می آیند و همواره مقامات دولتی به بخش خصوصی ایران توصیه می کنند تا روابط خود را با این کشور به ظرفیت حداکثری برسانند.
وی افزود: ایجاد شهرک های صنعتی مشترک میان دو کشور می تواند یکی از ظرفیت های بسیار مهم باشد همانطور که در حال حاضر نیز یک شهرک صنعتی در مرز اذربایجان شرقی با ترکیه احداث شده و عملکرد مناسبی دارد. این در حالی است که ما به دنبال راه اندازی نمونه این شهرکها در قزوین و قم هستیم و البته در چهار منطقه پیشنهاد ایجاد این شهرکها را به ترکیه ارائه کرده ایم.
وی خاطرنشان کرد: تلاش ما این است که در قالب این تفاهم نامه بتوانیم صنایع غذایی را در شهرکهای صنعتی در تولید مشترک ایران و ترکیه افزایش دهیم.
همچنین در این دیدار فاحرتین پویراز مدیرکل تعاونی های اعتباری کشاورزی ترکیه نیز گفت: ایران و ترکیه دو همسایه دیوار به دیوار بوده که همین امر منجر به دوبرابر شدن قدرت سیاسی دوجانبه آنها شده است. ضمن اینکه دو طرف کشورهایی بسیار موثر و پررنگ در جغرافیای جهان اسلام هستند.
وی افزود: حضور دو کشور در کنار هم موجب رفع مشکلات شده و در کشورهای ثالث نیز می توانند بهترین شرایط را رقم زنند. این در شرایطی است که اگر روابط ایران و ترکیه به شکل فزاینده ای افزایش یابد، به طور قطع ممکن است این علامت سوال در ذهن برخی کشورها پیش آید که چرا این دو کشور به چنین نقطه ای رسیده اند، در حالی که خواست سیاسی سران دو کشور نیز این موضوع را پیگیری می کند.
پویراز خاطرنشان کرد: امضاء تفاهمنامه همکاری در حوزه صنایع غذایی و کشاورزی می تواند ایران و ترکیه را مکمل هم کرده و نقصان دو طرف را جبران کند. اما این یک کار ممکن ولی سخت است که باید برنامه اجرایی آن تدوین شده و پله پله پیش رویم. نه اینکه تنها یک برنامه نوشتاری داشته باشیم.
این مقام مسئول در صنعت غذای ترکیه بیان کرد: وظیفه داریم نیاز غذایی مردم کشورهایمان را برطرف کنیم و ایران باید فرض را بر این بگذارد که کل کشور ما گرسنه است. پس ما به غذای خوب، سالم و ارزان نیاز داریم که باید در همکاری مشترک با ایران آن را تامین کنیم.
وی خواستار پایبندی دو طرف به اجرای این تفاهمنامه شد و خاطرنشان کرد: با تحولات سیاسی و مقتضایات زمانی نباید کیفیت و اعتماد این تفاهمنامه را کمرنگ کرد، ضمن اینکه ایران می تواند بی درنگ بر روی ترکیه حساب کرده و احتیاجات آن را تامین کند، ضمن اینکه ایران نیز باید نیازهای ترکیه را تامین نماید.
پویراز گفت: ما به عنوان نهادی موثر در صنایع غذایی و کشاورزی ترکیه معتقدیم که در جای درستی آمده ایم. ضمن اینکه با دارا بودن یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر عضو کشاورز و ۱۲۰۰ کارخانه می توانیم زمینه ساز تحول در روابط ایران و ترکیه در صنعت غذا شویم.